W tym tygodniu głównym tematem u Smyków są owoce i warzywa. Przyglądamy im się z bliska, dotykamy, badamy ich strukturę oraz smakujemy. Uczymy się rozróżniać owoce od warzyw, oraz poszerzamy wiedzę na ich temat. Wiemy jak odróżnić marchew od pietruszki albo ogórka od cukinii. Dzieci z zainteresowaniem oglądały kolbę kukurydzy i dynię, jednak wszystkie zgodnie orzekły, że najsmaczniejszym i najlepszym warzywem jest chrupiąca marchewka, która z naszego talerzyka znikła prawie od razu. Warzywa i owoce jeszcze przez pewien czas będą gościć w naszej sali i nie zbraknie nam czasu by polubić ich smak nie tylko na surowo, ale także w pysznych i zdrowych posiłkach.
Smyki przez dwa tygodnie poznawały znaczenie owoców i warzyw dla zdrowia. Podczas zajęć rozpoznawały i nazywały wybrane owoce i warzywa. Poznały ich smak, zapach, kształt, wielkość i kolor. Smakowały również wykonane z poznanych warzyw i owoców przetwory.
Dzieci wykonywały prace plastyczne związane z tematem oraz stworzyły formę przestrzenną „na straganie”.