Celem ogólnym spotkania było kształtowanie u dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijanie umiejętności przygotowania kanapek z niewielką pomocą dorosłego, rozwijanie kreatywności i wyobraźni podczas pracy oraz dbanie o higienę podczas sporządzanych posiłków.
Dzieci chętnie wypowiadały się na temat swoich ulubionych potraw trafnie nazywając przyniesione produkty. Wiedziały, jakie z nich są zdrowe a jakich nie powinno się często spożywać, rozumiały również potrzebę spożywania zdrowych produktów.
Skutecznie przezwyciężały uprzedzenia do niektórych składników spożywczych, rozpoznawały i nazywały produkty, z których były przygotowywane „wiosenne kanapki” opowiadając spontanicznie, które to potrawy kulinarne wyjątkowo im smakują i dlaczego. Niektórzy z wielką dokładnością określali smaki, jakie towarzyszyły im w kulinarnej zabawie.
Po zajęciach na wspólnym stole pozostały wyłącznie okruszki i smaczne wspomnienia!!!