"Piekarz i piekarnia" mimo, że są to dość trudne słowa, to Smerfy nie zrażone dzielnie podejmują próby ich wypowiadania. Wiedząc, kto i gdzie wyrabia chleb maluchy przystąpiły z ochotą do degustacji trzech rodzajów chleba: białego – pszennego tostowego – pełnoziarnistego oraz chleba orkiszowego. Wszystkie dzieci zgodnie uznały, że każdy z chlebów smakuje inaczej, ma zupełnie inny kolor i wygląd - kształt. Za najsmaczniejszy wypiek – uznały smerfy chleb orkiszowy. Jednak poza degustacją na maluszki czekało jeszcze jedno zadanie - formowanie ciasta do wypieku chleba. Dla potrzeb naszych milusińskich w skład mieszanki wchodziły jedynie mąka i woda. Jednak żeby pobudzić receptory sensoryczne i przełamać niechęć i opór przed dotykiem "nowego" całkowicie wystarczyło. Zabawa była przednia i większość nie przeraziły oblepione ciastem rączki.