Dnia 20.02.2013 roku w ramach zajęć dydaktycznych z cyklu „Poznajemy zawód kucharza” zwiedziliśmy kuchnię w przedszkolu i zapoznaliśmy się z jej wyglądem oraz wyposażeniem. Panie kucharki chętnie wyjaśniły i pokazały nam, na czym polega ich codzienna praca. Mieliśmy możliwość porównać wielkość garnków i niektórych naczyń, w których przygotowywane są posiłki dla wszystkich przedszkolaków. Dużym zainteresowaniem cieszyły się: elektryczna obieraczka do ziemniaków (przypominająca wyglądem kosmiczny pojazd) oraz magazyny, gdzie przechowywane są na półkach, w skrzyniach czy w lodówkach zakupione produkty. Na końcu serdecznie podziękowaliśmy paniom, wręczając wcześniej przygotowaną przez nas „laurkową książeczkę”.
Po interesującej wizycie w kuchni nabraliśmy ochoty na gotowanie. W piątek 22.02.2013 r. pełni zapału, z dużym zaangażowaniem wszyscy razem zabraliśmy się do pracy: każdy miał skomponować sobie kanapkę z wybranych produktów. Najpierw starannie umyliśmy rączki i przygotowaliśmy stanowiska pracy. Następnie przy użyciu noży smarowaliśmy masłem pieczywo, a później układaliśmy na nim wędlinę, ser, jajko i warzywne dodatki takie jak: sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek. Po ciężkiej lecz przyjemnej pracy z ogromnym apetytem przystąpiliśmy do kosztowania kanapek. Były przepyszne! Być może w przyszłości niektóre Skrzaty zostaną kucharzami i będą przyrządzać wspaniałe dania (tak jak nasze panie z kuchni).